*Της Αγγελικής Λοΐζου
Η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο σπίτι του καταναλωτή έχει επιτευχθεί από τον 19ο αιώνα. Τα δίκτυα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι γνωστά ως τα πιο πολύπλοκα συστήματα που έγιναν από τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά οι τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες για να παράγουν, να μεταδώσουν και να διανέμουν την ηλεκτρική ενέργεια ήταν από πάντοτε ανεπτυγμένες και σύγχρονες για την εποχή τους.
Ο όρος «έξυπνα δίκτυα» αναφέρεται στη χρησιμοποίηση των τεχνολογιών, εργαλείων και τεχνικών για να εκσυγχρονίσουν περαιτέρω τα ηλεκτρικά δίκτυα. Από την εισαγωγή της ορολογίας έξυπνα δίκτυα υπήρξαν πολλές κριτικές για την χρήση της λέξης έξυπνα. Η πραγματικότητα είναι ότι και στο παρελθόν υπήρχαν αρκετές έξυπνες τεχνολογίες αλλά ήταν πολύ ακριβές για μαζική χρήση και έτσι εφαρμόζονταν μόνο σε κρίσιμες υποδομές. Με την ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών, της επικοινωνίας και της πληροφορικής, οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν να κατασκευαστούν με πολύ χαμηλότερες τιμές και να εφαρμοστούν ευρέως σε πολλούς τομείς.
Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τα έξυπνα δίκτυα είναι οι αισθητήρες οι οποίοι μετρούν παραμέτρους όπως θερμοκρασίες, τάση και ένταση ρεύματος, τα συστήματα επικοινωνίας τα οποία στηρίζουν την αμφίδρομη επικοινωνία με τη συσκευή, τα συστήματα ελέγχου τα οποία επιτρέπουν στην συσκευή να ρυθμιστεί από απόσταση, τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων και οι οθόνες οι οποίες είναι πιο κατανοητές στο χρήστη και οι οποίες παρουσιάζουν για γενική εικόνα της κατάστασης και εκτελούν αναλύσεις δεδομένων οι οποίες βοηθούν τις δραστηριότητες του χρήστη.
Πολλές χώρες έχουν επενδύσει σε τεχνολογίες έξυπνων δικτύων αφού αναμένονται πολλαπλά οφέλη με την ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων. Ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εφαρμογή των έξυπνων δικτύων είναι η αξιοπιστία. Οι αισθητήρες πραγματοποιούν μετρήσεις σε πραγματικούς χρόνους σε όλο το δίκτυο επιτρέποντας στους χειριστές να έχουν ξεκάθαρη εικόνα του δικτύου και να γνωρίζουν την κατάσταση του. Τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης διανομής που χρησιμοποιούνται, χειρίζονται δεδομένα σε πραγματικούς χρόνους, παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες αλλά και με δυνατότητες διόρθωσης δικτύου από απόσταση ανοίγοντας και κλείνοντας διακόπτες.
Πολλές χώρες επίσης εστιάζουν την προσοχή τους σAτην ενεργειακή απόδοση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην προσπάθεια τους να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Αυτή η εξέλιξη αναγκάζει όλο τον ενεργειακό τομέα να έρθει αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις και με νέους τρόπους διαχείρισης της ενέργειας ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε στιγμές αιχμής. Με τη χρήση έξυπνων δικτύων μπορεί να ελεγχθεί η ενεργειακή κατανάλωση ώστε να μειωθεί η ενεργειακή ζήτηση τις ώρες αιχμής.
Σε πολλές χώρες αρκετά έργα για τα έξυπνα δίκτυα βρίσκονται υπό εξέλιξη ενώ συνεχώς νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται, πολλές δόκιμες γίνονται με αποτέλεσμα το δίκτυο να αποτελείται από σύγχρονα και παλιά εξαρτήματα που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Για αυτό και η τυποποίηση και η εφαρμογή των προτύπων είναι αναγκαία και χρήσιμη ώστε να επιτευχθεί η συμβατότητα του συστήματος. Πέραν των 100 διεθνών προτύπων που βρίσκονται σε ισχύ είναι εφαρμόσιμα στα έξυπνα δίκτυα.
Τα έξυπνα δίκτυα σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται στην πορεία του χρόνου. Προβλέπεται ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την ενέργεια στην καθημερινή μας ζωή θα αλλάξει όπως άλλαξε και το διαδίκτυο τον τρόπο που δουλεύουμε, εκπαιδευόμαστε και διασκεδάζουμε στη σύγχρονη εποχή.
*Η Αγγελική Λοΐζου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ και εργάζεται στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης(CYS) ως Λειτουργός Τυποποίησης.
Leave A Comment