*Της Μαριλένας Νικολάου
Τα πρότυπα είναι παντού, εφαρμόζονται στις καθημερινές μας δραστηριότητες και προσφέρουν ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος μας, όπου ο τουρισμός αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα του νησιού, οφείλουμε να αξιοποιούμε τα εθελοντικά πρότυπα για να επιτυγχάνεται η ικανοποίηση των τουριστών.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS), ορμώμενος από το φετινό ειδικό θέμα “Τουρισμός για όλους – Προωθώντας την καθολική προσβασιμότητα”, επιθυμεί να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ότι η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Τυποποίηση έχει επίσης ως βασική στρατηγική της κατεύθυνση τη συμμετοχικότητα και την προσβασιμότητα όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις δραστηριότητες εκπόνησης προτύπων.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή CEN/TC 329 Tourism Services και σε διεθνές επίπεδο η Διεθνής Τεχνική Επιτροπή ISO/TC 228 Tourism and related services, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εκπόνηση προτύπων του τομέα του τουρισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη προτύπων για βιώσιμο τουρισμό και την προσβασιμότητα όλων των τουριστών στις διάφορες τουριστικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρεται το νέο διεθνές πρότυπο το οποίο βρίσκεται υπό εκπόνηση και έχει τίτλο ‘’Accessible Tourism for All’’.
Το νέο Διεθνές Πρότυπο με την εκπόνησή του θα προσφέρει κατευθυντήριες οδηγίες για τον κατάλληλο προγραμματισμό των διακοπών καθώς και τη σωστή διαχείριση κατά την άφιξη των τουριστών στα τουριστικά θέρετρα. Επίσης, θα προβάλει εισηγήσεις και καθοδήγηση για κύρια σημεία που θα είναι χρήσιμο να ληφθούν υπόψη από τους νομοθέτες και θ’ αφορούν την υποδομή, τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες τουρισμού.
Το πρότυπο απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικοί αποδέκτες: αρμόδιος εθνικός φορέας για τον τουρισμό, δημαρχεία, νομοθέτες, οργανισμοί που ασχολούνται με τον τομέα της προβολής και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομίας, μεταφορείς, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, ξεναγοί, εργολάβοι, εστιάτορες κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρότυπο αναφέρει ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχή προσβασιμότητα όλων των τουριστών, την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την ευαισθητοποίηση τους στο θέμα της προσβασιμότητας.
Η εκ των προτέρων κατάλληλη προβολή και η ενημέρωση των τουριστών για τις υπηρεσίες και τα αξιοθέατα της χώρας είναι ακόμα μια πρόκληση για την οποία θα επιδιωχθεί να δοθεί λύση μέσω του προτύπου. Επίσης, θα εξεταστεί και η δυνατότητα τα άτομα με αναπηρίες να πραγματοποιούν οι ίδιοι τις κρατήσεις και τις πληρωμές τους. Σκοπός είναι η παροχή ενός ολοκληρωμένου χάρτη διευκολύνσεων προς τον τουρίστα με σαφείς και εξειδικευμένες πληροφορίες για την άνετη και ασφαλή παραμονή του σε ένα περιβάλλον προσιτό και προσβάσιμο.
Το πρότυπο στη συνέχεια κάνει αναφορά σε εισηγήσεις προσβασιμότητας που θα είναι χρήσιμο να εφαρμόζονται στους διάφορους χώρους, είτε αυτοί βρίσκονται στις πόλεις είτε στα χωριά είτε στη φύση (δρόμους, πάρκα, παραλίες). Καθώς Τουρισμός και Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες, από το πρότυπο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στους ιστορικούς χώρους και τα μουσεία και τις πρόνοιες προσβασιμότητας που καλό είναι να τηρούνται σε χώρους πολιτιστικής κληρονομίας. Όμως σημαντικό στοιχείο για την παροχή ολοκληρωμένης προσβασιμότητας είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός κάθε οικοδομής.
Τέλος, αναφορά γίνεται στις γενικές υπηρεσίες στις οποίες ο κάθε τουρίστας επιβάλλεται να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση και αυτές είναι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι ιατρικές υπηρεσίες.
Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να κινείται με ανεξαρτησία, άνεση και ασφάλεια, ώστε να συμμετέχει ισότιμα στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της ζωής της πόλης του. Για να πετύχουμε την αλυσιδωτή πρόσβαση σε όλους τους χώρους, απαιτείται η συνεργασία και η καλή θέληση από όλους τους συμβαλλόμενους κοινωνικούς εταίρους, γιατί όλοι μας κάποτε είμαστε τουρίστες, είτε στη χώρα μας είτε σε μια ξένη.
* Η Μαριλένα Νικολάου είναι Λειτουργός Διοίκησης και Διεθνών Σχέσεων στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης CYS)
Leave A Comment